Kalla en förskola i Södermalm för vad det är
Det är intressant det där med hur språk förändras. Någonting som var en del av det vardagliga språket förr, får helt plötsligt inte användas idag. Eller får och får, men det är åtminstone inte särskilt populärt. Ett sådant exempel är ordet “dagis”. För inte alls särskilt länge sedan var det ingenting konstigt alls med att säga att “nu ska jag sticka till Södermalm och hämta ungarna på dagis”. Ingen skulle någonsin reagera på det.
Idag är det annorlunda. Hade du formulerat dig som ovan skulle antagligen någon ge dig en skeptisk blick och fråga om du inte menar Förskola i Södermalm istället. Idag är “dagis” på många sätt ett så kallat “triggerord”. Ett ord som människor reagerar på.
Det heter tydligen förskola och ingenting annat. Visst, det är klart man ska kalla en spade för en spade. Man ska också kalla en förskola för en förskola om det nu heter så. Men det är ändå intressant hur mycket reaktioner det väcker.
Förskolan är en pedagogisk miljö
Det är klart att det är en skillnad mellan begreppen. “Dagis” låter betydligt mer oseriöst och förminskande än “förskola”. Troligtvis för att begreppet används i vissa andra sammanhang för att beteckna att någonting inte tas på allvar. Som att det är “dagisnivå” på det hela.
På samma sätt är det ganska förminskande att kalla en förskollärare för “dagislärare”. Det vore som att inte erkänna att personen faktiskt har gått en lång akademisk utbildning för att kunna jobba i förskolan. Ett dagis låter ju som någonting vem som helst kan jobba på.
Dessutom representerar ordet “förskolan” bättre det faktum att det faktiskt är en pedagogisk miljö. Barnen lär sig. De får nya kunskaper och förbereds inför nästa steg i utvecklingen. Ett dagis låter som någonting oorganiserat där barnen springer runt och skriker om dagarna. Det är klart att man ska säga förskola istället.