Får vi en framtid utan sjukdomar?

medicintekniska produkter 0 Comments

Det är vanligt att önska sina vänner och medmänniskor en god hälsa. Det ingår i hälsningsfraser eller när vi skålar med varandra. Som väl är så görs det hela tiden nya framsteg inom området och många sjukdomar har blivit nära nog utrotade genom historien. Till dem hör polio, röda hund och mässlingen. Ibland pratar vi om reservdelsmänniskan, och möjligheten att byta ut organ som till exempel knäleder, tänder och axlar. De kan rädda människor från att bli sittandes i rullstol och tillverkas ofta av olika metaller. Det görs också försök med att skriva ut organ med hjälp av 3D-tekniken.

 

Viktiga material

Polymerer, alltså olika blandningar av plast är en viktig komponent för medicintekniska produkter. De används vid tillverkning av kirurgiska instrument, katetrar eller implantat. Att använda plast gör instrumenten lättare och de kan ersätta tidigare produkter av metall som måste steriliseras och återanvändas. Ett implantat av plast går också att se igenom på röntgenbilder och ligger inte i vägen som metall gör. Det är viktigt när tumörer eller andra förändringar i kroppen ska kontrolleras och mätas. Men det hjälper också kirurger att se under operationer. 

 

 

Plast i slangar och blodpåsar

Snart kommer 4D-utskrifterna, det innebär att de kommer att kunna ändra form, färg men också egenskaper. Det pågår forskning där man printar ut revben och sedan sätter till exempelvis värme, för att se hur de då förändras. Förhoppningen är att få fram organ som kan växa över tid, till exempel i barn. Mjukgjord PVC är en plast som kan värmas och formas och den är vanlig i farmaceutiska apparater och medicinsk utrustning. Det finns misstankar om att ftalater kan läcka ut från materialet. Det är ett hot mot både människor och natur. Om dessa problem blir lösta kan den här typen av plast användas ännu mer och i många olika sammanhang.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *