Hur man förstärker berg i Stockholm

22 oktober 2020
william eriksson

Inom bearbetning av berg talar man ofta om bergsprängning. Det är något man gör av olika orsaker. Vanligast är att man ska göra en byggnation där man behöver förankra grunden i berget. Då spränger man bort bitar av berget eller borrar hål i det. Därefter gjuter man pålar med hjälp av armeringsjärn och använder dessa som stabilitet för huset man bygger.

Men det finns även en slags bergsprängning där man tar bort bitar av berget av en annan anledning. Det kan vara för att berget är i vägen för en byggnation av ett hus eller en väg. Det kan också vara att man börjar se sprickor i berget som är så pass nära byggnader eller vägar att man är orolig att det ska rasa och skada någon.

 

Skydd för olyckor

Bergförstärkning i Stockholm är ett sätt att se till att ett berg får ökad stabilitet. Det kan behövas när man gör tunnlar genom ett berg som ska användas till vägtrafik, tågtrafik eller som ett bergrum. Att inte förstärka berget kan vara alltför riskabelt eftersom minsta nedfallande objekt kan orsaka stora olyckor. 

Det kan även finnas anledning att förstärka berg för att det finns sprickor som man vill hindra från att bli större. Och det kan åtgärdas även om man inte är orolig för att något ska falla ner. Man kanske bara vill försöka bevara utseendet på berget som det är.

 

 

Sy med järn

Sättet man förstärker berg på är genom att liksom sy ihop berget med tjocka bitar järn. I stort sett liknande armeringsjärn. Om det är en spricka så kan man placera en del järn på var sida om sprickan på ett sätt som liknar ett stygn. Eller en häftklammer. Men om det rör sig om större områden kan man även använda sig av ett nät ett slags järnnät.

Fler nyheter