När kan man behöva akut tandvård?

16 januari 2023
Staffan Ehrlin

editorial

När kan man behöva akut tandvård?

Har du någonsin vaknat upp mitt i natten med en smärta i munnen som känns som om någon har stuckit dig med en ishacka? Det är inte den trevligaste känslan, det håller jag med om. Och allt du kan tänka på är hur du ska bli av med den så fort som möjligt. Var inte rädd – vetenskapsmännen har kommit på några ganska konstiga sätt att få tandvärk att försvinna med tiden, men om det är allvarligare än så, och det känns som om det behöver åtgärdas just nu, kan det vara en livräddare att veta exakt när du skulle behöva akut tandvård. Så ta fram de fluffiga kuddarna och din favoritmugg med varm choklad, för det här blogginlägget har allt du behöver för en sen kvällsutbildning om akut tandvård!

Akuttandvård odenplan

Slösa inte dyrbar tid

Först och främst är det viktigt att veta när du faktiskt behöver akut tandvård så att du inte slösar dyrbar tid och energi på att försöka hitta en lösning. American Dental Association listar de vanligaste symptomen på akut tandvård som svår tandvärk, en tandbortfall, en trasig eller utslagen tand, en förlorad fyllning eller krona och ett brutet käkben. Andra mindre vanliga men ändå allvarliga symtom är blödning från munnen på grund av trauma, infektion, inflammation i tandköttet eller tungan och all slags smärta som inte försvinner med receptfria smärtstillande medel.

När du väl vet vad som räknas som en akut tandvårdssituation är det det är viktigt att agera snabbt. Bor du i Stockholm kan jag rekommendera tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingar, på deras hemsida hittar du alla deras behandlingar. Om du har en trasig, avbruten eller förlorad tand, samla in den och förvara den i en kopp mjölk. Detta skyddar tanden under resan till tandläkaren så att denne bättre kan bedöma situationen. Om du lider av en infektion eller svullnad på grund av en tandläkarkris kan du försöka lägga ispåsar på det drabbade området

Fler nyheter