Promenadernas aktiverande kraft
Det är aldrig försent att hitta formen här i livet. Att faktiskt börja röra på sig för att öka på hälsa och välmående. Trots allt så är våra kroppar just gjorda och utvecklade för rörelse. Därför så säger det sig själv att kroppen också belönar oss när vi faktiskt rör på oss.
Däremot så måste man vara försiktig med hur man börjar träna – beroende på ens utgångsläge. Var det 20 år sedan man sist var ute i löpspåret i skogen så är det inte någon vidare klok idé att maxa direkt.
Att bara glida iväg på en halvmil direkt är faktiskt riskfyllt efter ett så långt uppehåll. Chansen är stor att du skadar dig och får ta hjälp av en kiropraktor i Köping för att komma på benen igen.
Börja därför helt enkelt att promenera. Det behöver inte ens vara så långt som en halvmil, utan kan vara kortare. Det mjuka underlaget i skogen brukar vara skonsammare mot knän och leder än stadens hårda asfalt. Du kan med fördel ta cykeln ut i grönskan, ställa den där och sen börja traska.
Känner du att det går bra att gå kortare sträckor – börja då jobba upp mot den där halvmilen när du promenerar. Öka takten om det känns okej.
Sedan kan du lägga in korta stunder av att faktiskt jogga. Ta inte i för mycket, utan var ödmjuk. Med tiden ökar du på längd och frekvens. Så länge du inte känner någon smärta så fortsätter bygga på tills du når den där halvmilen till slut.
Även om joggandet bygger ett starkt hjärta, och frigör mycket må bra-hormoner, så är tipset ändå att se löpturerna som ett komplement till just promenader. Att vara ute och vandra erbjuder trots allt rörelse med en låg risk för skada – så länge man håller sig på relativt plan terräng.
Det är bra för kroppen att få gå på ojämn mark, men sakta då ned tempot så att du inte skadar dig själv.