Ansökan om intyg om funktionshinder

22 november 2022
Helen Johansson

editorial

Få förmåner med invaliditetsintyg

Ett invaliditetsintyg är ett viktigt dokument som bevisar att du har ett funktionshinder. Det gör det möjligt för dig att få tjänster och förmåner som hjälper dig att leva med ditt funktionshinder. Om du tror att du kan behöva ett invaliditetsintyg får du veta vad du behöver veta om ansökningsprocessen.

image

Ansökningsprocessen

Det första steget för att ansöka om ett invaliditetsintyg är att ta kontakt med ditt lokala kontor.

När du har hittat ditt lokala kontor ringer du dem och förklarar att du vill ansöka om ett intyg om funktionsnedsättning. Representanten kommer troligen att ställa några frågor om ditt medicinska tillstånd och om du har fått en diagnos av en läkare eller inte. De kan också fråga om din arbetshistoria och om du har kunnat arbeta nyligen eller inte.

Efter att ha samlat in denna information kommer företrädaren troligen att boka in ett möte så att du kan komma in på kontoret och fylla i en ansökan. Se till att ta med dig all dokumentation som du kan ha om ditt medicinska tillstånd, till exempel läkarintyg eller testresultat.

Om du blir godkänd för ett invaliditetsintyg kommer det att skickas till dig inom några veckor. När du har fått det ska du förvara det på ett säkert ställe, eftersom du måste visa upp det när du begär tjänster eller förmåner för personer med funktionsnedsättning.

Ett invaliditetsintyg är ett viktigt dokument som kan bidra till att förbättra din livskvalitet om du har ett funktionshinder. Ansökningsförfarandet är relativt enkelt; det är bara att ringa ditt lokala kontor och boka en tid för att komma in och fylla i en ansökan. Se till att ta med dig all dokumentation som du kan ha om ditt medicinska tillstånd så att processen kan gå så smidigt som möjligt. När du väl är godkänd ska du se till att förvara ditt invaliditetsintyg på ett säkert ställe; det kommer att krävas varje gång du begär tjänster eller förmåner som har med ditt funktionshinder att göra.

Fler nyheter