Barnen får en lustfylld början på en förskola i Malmö

18 mars 2022
william eriksson

editorial

För många, både barn och föräldrar, är det en stor sak när det är dags att börja i förskolan. Förväntningarna är stora men där är också mycket nervositet när man ska lämna hemmet och börja knyta nya band med omgivningen. Att välja rätt förskola där barnet känner sig trygg och och harmonisk blir därför så viktigt.

Om du går in och läser på http://www.skabersjoskolan.se/skabersjoskolan/extern/ kommer du att hitta den förskola där dina barn får det bra. Skolans profil bygger på Friluftsfrämjandets pedagogik som kallas I Ur och Skur och den lägger stor vikt vid det lustfyllda lärandet. Barnens medfödda nyfikenhet tas tillvara och de får möjlighet att tillbringa mycket av sig förskoledag i naturen.

De flesta barn njuter av att få vara ute och röra på sig under dagen. På förskolan lägger man därför mycket av undervisningen i skog och mark. Lusten att lära och upptäcka stimuleras av att man samtidigt som man lär sig siffror kan hitta pinnar, kottar och myror att räkna. Det finns så mycket att upptäcka utomhus.

 

förskola malmö

 

Ett upplevelsebaserat lärande som följer läroplanen

Den svenska skollagen och läroplanen ger tydliga direktiv om vad barn ska lära sig under sin skoltid. Metoden och arbetssätten är däremot upp till skolan att anpassa som de vill. På en  förskola i Malmö har man valt Friluftsfrämjandets pedagogik eftersom den inte bara stimulerar till lärande utan också ger barnen tillfälle att upptäcka naturen.

Under en dag i förskolan hinner man både vara utomhus och inne i klassrummet. Hur mycket tid som läggs utomhus anpassas efter vädret, individen, gruppen och vilken aktivitet man ska göra. Det mesta går att göra ute eftersom man har utomhusklassrum med arbetsmaterial och övningar som gör lärandet roligt. Barnen får exempelvis öva kreativitet genom att bygga kojor och vindskydd och mellanmålet kan de få laga vid ett stormkök.

Fler nyheter