Det finns gott om pumpar i Umeå

26 juni 2021
william eriksson

I Norrland är det långa avstånd till det mesta. Det brukar norrlänningarna vara noga med att poängtera när det föreslås att höja bensinpriserna. Det hade inneburit att Umeåborna skulle behöva slanta upp rejält för att pumpa bensin på bensinstationerna. Bensinpumparna hade inte använts mindre, det går inte att göra avstånden kortare, däremot hade varje pumpstation dragit in betydligt mer pengar. 

Det skulle förändra människorna i Umeås relation till pumpen. Som tur är så är den relationen redan från början ganska bra. Det finns nämligen många andra slags pumpar i stan som är till nytta för hela regionen, inte bara Umeå. 

Det är pumpar som används i fabriker och industrier, allt från livsmedelsindustrier till kemitekniska motsvarigheter. I alla typer av industrier där någon slags vätska måste transporteras från en plats till en annan behövs en pump. 

 

 

Undvik att gå på pumpen

Dock är det tyvärr inte så enkelt att det finns en enda slags pump som fungerar för alla sammanhang. Annars hade det varit väldigt enkelt. Då hade den där bensinpumpen som blivit så dyr att använda kunna placeras även i industrierna och pumpa lim och mjölk istället. Men nej, det är alltså mer komplicerat än så för de som vill använda sig av pumpar i Umeå. Du måste ta reda på vad pumpen faktiskt ska klara av och vad den ska användas till. 

Det finns membranpumpar och det finns fatpumpar. I urvalet av pumpar hittar du också pulverpumpar, axeltätade centrifugalpumpar och en rad andra slags pumpar. Dessutom kan det behövas en särskild pump för extra trögflytande vätskor, för att den inte ska fastna. 

Ett stort urval som du kanske kan behöva lite hjälp för att hitta rätt i om inte känner dig helt hemma på pumpar. Annars är risken stor att du går på pumpen, så att säga. Det vore väldigt onödigt förstås.

Fler nyheter