Ett par skinnhandskar figurerar som statussymbol

09 september 2020
Lily Hansen

Få accessoarer associerade med stil och klass har behållit sin status på samma sätt som handskarna. Vi människor har använt handskar sedan före vår tideräkning, och klädesplagget figurerar i Odysséen och i historien om Herodotus. De verkar ha använts som skydd för händerna redan på den tiden, och främst av krigare.

Den typ av handskar som traditionellt burits av välbeställda damer, i linne- eller silkestyg, uppkom någon gång på 1200-talet. Då blev handskarna en modeaccessoar, och nådde inte sällan upp till armbågarna. En mängd ikoniska kvinnor ur historien har ofta setts bära ett par handskar som matchar deras outfit, till exempel Jackie Kennedy.

 

Praktisk användning vs. modeaccessoar

När vi tänker på handskar idag gör vi det kanske främst som ett plagg som skyddar händerna från kyla. Faktum är att handskarna fick den användningen först under sent 1800-tal. Vid den tiden var det vanligt att finare folk bar tunnare handskar även under sommartid.

Fram till mitten av 1900-talet var det vanligt för kvinnor att matcha sina handskar med väska och skor i samma färg. Handskar var även mer vanligt förekommande som modeaccessoar för män fram till ungefär 1940-talet, och därefter har de i regel endast använts som skydd mot kyla på vintern.

 

 

Handskens etymologi

Ordet handske kommer av det tyska ordet handschuhe, som direkt översatt blir hand-skor. Handsken har en symbolisk betydelse i uttrycket handsken är kastad, vilket innebär att man utmanar någon till duell. Det här uttryckets ursprung är oklart, möjligen är det en förväxling med talesättet att kasta in handduken, vilket innebär att ge upp.

Till skillnad från handske har det närliggande ordet vante sitt ursprung i fornsvenskan, då kallat vanter eller vatter. Det finns ingen officiell skillnad mellan vantar och handskar, men vantar är oftare stickade, medan handskar vanligtvis görs i skinn. Vantarna har heller inte uppnått samma statussymbol som handskarna har.

Fler nyheter