Ett sundare och grönare liv

Ett sundare och grönare liv

Amino 0 Comments

Många vill leva på ett sätt som är bra för både kropp och själ. Det kan vara att ta sig tid att vara i naturen, att träna, promenera och att försöka undvika stress. Andra tycker att böcker och musik är den rätta medicinen. Men något som återkommit genom historien är bruket av örter. De har varit en av mänsklighetens trogna vänner genom tusentals år. Att känna till vad du kan påverka i din kost är ett första steg mot ett bättre liv.

 

Starkare och gladare

De flesta har idéer om hur de ska bli sundare och snyggare. Inte minst under våren är det vanligt att vi känner stressen inför bikinisäsongen. Fast det finns bättre argument för att leva sunt egentligen. Det är bättre att hitta vardagsrutiner som håller året runt, än att hetsa i perioder. När det gäller amino eller aminosyror är det något vi behöver äta kontinuerligt. De kan inte lagras i kroppen. Enklast är det att få dem genom animaliskt protein. Det kan vara kött, mjölk eller ägg till exempel. Äter du veganskt eller vegetariskt är nötter och baljväxter bra källor. 

 

 

Tuffare träning mellan varven

Om du är en av dem som sätter upp mål och förbereder dig inför marathon-lopp, Vasaloppet eller Vätternrundan så behöver du läsa på lite extra om kosten. Kanske behöver du äta ett kosttillskott för att underhålla musklerna ordentligt? Något som höjer kvaliteten på ditt kök, din mat och på humöret är att själv odla örter och kryddor. Sorter som oregano, mynta, kummin och dragon kan odlas i hela Sverige. Men klassiker som persilja, gräslök och basilika är också tåliga och vanliga i många rätter. För att locka bin och fjärilar till din balkong eller terrass, komplettera med blommor. Gärna ätliga som penséer och krasse. Det är även ett bra sätt att pigga upp vardagen.