Hellre virussanering än kräksjuka på jobbet

30 april 2022
william eriksson

advertorial

När pandemin härjade som värst var det lätt att få intrycket att det aldrig tidigare förekommit virusspridning i samhället. I själva verket cirkulerar det hela tiden runt en massa virus på arbetsplatser, i skolor och på tunnelbanor. Inte minst kräksjukevirus, som är svåra att missa för den som råkat ut för dem.

För den som driver en verksamhet som är beroende av att medarbetarna är på benen, kan det vara viktigt att försöka undvika utbrott av exempelvis kräksjuka. Men hur ska ni göra det? Virussanering, är ordet som ska passera över era läppar. Till skillnad från oönskat kräk. (Är kräk någonsin önskat? Nej.)

Välj rätt medel för virussanering

När ni börjar med projektet att virussanera er arbetsplats, bör ni använda rätt medel. Se till att rådfråga en firma som är experter på just virussanering. Efter coronapandemin finns det som bekant många hobby-epidemiologer där ute i samhället som gärna kommer med felaktiga råd. Dem ska ni hålla er borta från.

Ett exempel på bra desinfektionsmedel för virussanering är Virkon, som verkar effektivt över stora ytor. Om ni inte har tillgång till Virkon är det ett alkoholbaserat ytdesinfektionsmedel som ni är ute efter. Glöm inte bort att ni måste skrubba ytorna också. Det räcker inte med att bara hälla på medlet och tro att det kommer hjälpa. 

 

virussanering

 

Om kräksjukan ändå är framme

Om ni ändå råkar ut för ett utbrott av kräksjuka på er arbetsplats ska ni ha ordet “punktdesinfektion” i bakhuvudet. Det är nämligen det ni behöver göra på platsen där kräksjukan visade sitt fula ansikte. Där den landade, så att säga. Ni ska heller inte vänta för länge med punktinsatsen på platsen där er medarbetares kräksjuka bröt ut. Även om det är äckligt, är det lika bra att ta tjuren vid hornen så att viruset inte sprider sig över hela lokalen. 

Fler nyheter