Klarfönster anpassade för nordiskt klimat

25 maj 2021
william eriksson

Mycket av den värme som går förlorad försvinner ut genom dåliga fönster. Att därför byta till fönster med lågt u-värde, som är anpassade till vårt nordiska klimat och kalla vintrar, kan ha stor inverkan på energiförbrukningen. Lyckas man dessutom kombinera funktion med estetik kan fönsterbytet också ha en positiv inverkan på fastighetens värde.

Det finns många olika fönstertyper med olika funktioner att välja mellan. Vissa öppnas inåt, vilket gör dem lätta att rengöra och kan vara bra om man bor högt upp. Nackdelen med detta kan vara att man först måste rensa fönsterbrädan från saker, innan man kan öppna fönstret då man vill vädra. Bor man långt ner eller i fristående villa kan det därför passa bättre med fönster som öppnas utåt. Men det finns också fönster som går att vrida helt och som öppnas utåt. Då blir det enkelt att både vädra och putsa fönstren från insidan.

 

 

Fönster som isolerar bra både mot kyla och hetta

Ska man investera i nya fönster är det viktigt att man också tittar på u-värdet och hur bra de isolerar. Ju lägre u-värde desto bättre är det. Ett fönster som isolerar bra skyddar mot kyla genom att behålla värmen inomhus. Men det skyddar också mot värme och solens strålar och bidrar till ett behagligare inomhusklimat även på sommaren. Välisolerade fönster håller dessutom störande ljud ute, vilket gör att man många gånger sover bättre. 

Ska man sätta in nya fönster är det viktigt att man väljer fönster som är anpassade efter det nordiska klimatet och de temperaturförhållanden som oftast råder där man bor. Ett exempel på sådana fönster är klarfönster, som är tillverkade i gediget kärnvirke för att klara kalla vintrar, men som även designmässigt är anpassade efter nordisk arkitektur. Här kan man se exempel på olika fönstermodeller med och utan spröjs: https://klarfonster.se/.

Fler nyheter