Läderfett får dina vandringsskor att hålla länge

28 juni 2021
jonas olsson

För en vandrare finns det ingenting som slår ett par rejäla vandringsskor i läder. Det finns en anledning till varför vi använder djurens hud till våra kläder. Det är nämligen det bästa skyddet du kan få. Om renarna till exempel kan gå omkring på fjället hela den fasansfulla vintern så borde väl du kunna göra en vandring i skogsmiljö åtminstone. I alla fall om ni har samma förutsättningar. Det har ni förstås inte, undantagsvis på fötterna i form av läderskor. 

Men för att de där läderskorna ska hålla i längden behöver de smörjas in med läderfett. Annars spricker lädret när det blir för torrt. Genom att applicera läderfett på skorna då och då skyddar du dina skor och behåller kvalitén över tid. Vandringskängor av den här typen är generellt väldigt dyra. De kan kosta flera tusen. Då gör du dig själv en riktig otjänst om du inte smörjer in dem med läderfett regelbundet. Annars får du snart köpa ett par nya skor igen. 

 

Vem smörjer in älgarna?

Läderfett hjälper inte bara för att skorna inte ska spricka, det är även nödvändigt för att de inte ska tappa sin vattenavstötande effekt. Om du inte smörjer in skorna är risken stor att de snart kommer att börja läcka in vatten om du rör dig i blöta terränger. Det finns ingenting som heter att smörja in för mycket. Bara ös på med läderfett. Men kom ihåg att skorna måste vara rengjorda innan du applicerar fettet eller vaxet. 

Att smörja in läder med fett gäller för övrigt mer än bara skor. Det gäller alla läderprodukter, till exempel handskar. Det handlar om att förlänga livstiden för produkten. Läder håller väldigt länge, men du måste hjälpa det på traven. Vilket är lite ironiskt, för det är ju ingen som smörjer in renarna på fjället eller älgarna i skogen. 

Fler nyheter